BLOG WISDOM #1 | 5 fouten van een beginnende blogger

19 april 2015

Ik blog nu ongeveer een jaar en het leek mij de hoogste tijd om te reflecteren. Naarmate ik langer blog, leerde ik steeds meer over de "blog" wereld. Vandaag deel ik vijf fouten met jullie die ik zelf gemaakt heb. Eigenlijk is fout niet het goede woord, ik zie het eerder als lessen. Kijk je mee?
1. Geen duidelijke missie voor mijn blog
Ik startte uit het niets met een blog. De beslissing was impulsief en ik had niet nagedacht over de identiteit van mijn eigen stukje internet. De valkuil die hierbij hoort is dat als je "nergens voor staat, dat je dan overal voor valt". Ik deed maar wat, omdat ik er plezier in had. Mijn tip: denk na over de identiteit/het bestaansrecht van je blog. Zowel je volgers als bedrijven of pr-bureaus weten dan wat ze aan je hebben. 

2. Teveel winacties in vorm van samenwerking aannemen
Toen ik mijn blog vrij kort had, kreeg ik best wel vaak de vraag om een samenwerking aan te gaan. Uit enthousiasme heb ik dit met alle liefde gedaan. Zowel op social media als op mijn blog organiseerde ik in samenwerking met bedrijven give-aways. Ondanks dat ik hier heel dankbaar om ben, zou ik het met de kennis die ik nu heb anders aangepakt hebben. Waarom? Omdat het heel veel volgers kan aantrekken die je puur volgen omdat je de "winactie" blogger bent. Mijn tip: winacties zijn leuk, maar overweeg wel of je die ene "winactie blogger" wilt zijn!

3. Veel geshopt om te reviewen
Wellicht is dit een punt dat heel herkenbaar is voor veel bloggers. Shoppen om te reviewen. Hier ben ik een tijdje terug accuut mee gestopt. Ik merkte dat het shoppen voor de blog een gewoonte werd. Ik kocht teveel en aan het reviewen kwam ik vaak niet eens toe. Mijn blog bestond vooral uit reviews. Mijn tip: shop met mate voor de blog. Investeer in je blog, maar trek voor jezelf een grens. 

4. Geen consistentie, breaks tussendoor
Bezoekers/bedrijven en pr-bureaus willen graag weten wat ze aan bloggers hebben. Daarom is het belangrijk om met regelmaat te posten en te laten zien dat je hier consistent in bent. In principe maak je daarmee duidelijk dat je tijd en energie steekt in je blog. Ik heb weleens ruim twee maanden een break gehad en achteraf vind ik dit niet verstandig. Mijn tip: in drukke periodes is het wellicht een optie om te minderen met posten, maar niet helemaal te stoppen. 

5. Actief bezoekersaantallen bijhouden
MAJOR FAIL! En ik ga je precies uitleggen waarom. Een blog is een commitment. Het staat voor passie, toewijding en vertrouwen. Er was een tijd dat ik teveel met bezoekersaantallen bezig was, want mijn blog groeide snel en ik wilde dit zo graag behouden. Dus ik was constant bezig met Google Analytics, maar eigenlijk kon ik hierdoor niet meer genieten van mijn blog. Ik ging hier te ver in door. Mijn tip: balans is heel belangrijk. De 3 P's noem ik ze: professionaliteit, prioriteit en plezier. Zorg dat je deze drie zaken in balans hebt om je blog te kunnen blijven " runnen".

Q: heb jij een blog en herken je deze fouten? welke fouten heb jij gemaakt?


bron (achtergrondfoto):beautyescapemakeupbar.com

33 opmerkingen

 1. Leuk artikel, heel origineel om eens deze kant te belichten :) Ik heb het heel graag gelezen! Zelf kan ik geen Google Analytics installeren, waardoor ik hele oppervlakkige cijfers krijg. Maar dat vind ik niet erg, want dan ben ik er ook hel weinig mee bezig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Punt 3. In fluoriscerende hoofdletters. Met neonpijlen. Echt teveel geshopt. En punt 5 maak ik mij ook schuldig aan. Mede omdat ik het leuk vind om te zien of mijn zieleroerselen worden gelezen. Is toch een stukje voldoening. Niet te verwarren met egotripperij overigens.

  Goed onder woorden gebracht, dame! En nogmaals: ook zeer herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje wel Hennie voor je reactie! Ik vind het fijn om de meningen van anderen te delen. Ook is het leuk om te zien dat anderen zich in deze "fouten" herkennen. Je leert op deze manier ook van elkaar..

   Verwijderen
 3. Heel mooi geschreven en fijne tips ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed geschreven, ook wel herkenbaar ook! Maar daar leren we weer van toch :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat derde punt is te herkenbaar. Nu weet ik wel beter. Ik heb nog heel veel liggen om te reviewen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Herkenbaar , eigenlijk alle punten van, maar zoals Marielle ook zegt, daar leren we van!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk artikel! Herkenbaar sommige stukjes ook. Er komt ook gewoon zoveel kijken bij het fenomeen; bloggen. Dit is denk ik ook echt een soort proces waarin je steeds weer dingen leert :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, Nina! Ik leer iedere dag opnieuw dingen door mijn blog!

   Verwijderen
 8. Wat een leuk artikel, heel herkenbaar. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goede tips fijn dat je deze deelt Grt Xjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk artikel! Mijn grote beginnersfout was meedoen aan gratis linkruil en niet weten wat je blog waard is. Zo zonde, maar daar heb ik wel veel van geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje wel voor je tip Geanne! Hier leer ik ook iets van!

   Verwijderen
 11. Ik heb werkelijk nog nooit een blik op mijn getallen geworpen. Ik kan 2 unieke bezoekers per maand hebben of 5000, het maakt me eigenlijk ook niet uit. Het enige getalletje wat ik weet is mjn aantal Bloglovin volgers. Ook mijn Insta volgers weet ik niet. Zo'n getal maakt me niet helemaal gelukkig. Geef mij maar een lieve reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel goed artikel! Ik herken het wel idd. Vooral bezoekers en een break inlassen. Ik doe het voor mijn plezier en heb er naar mijn idee een balans in kunnen vinden. Nu ben ik net bevallen (beetje onverwachts toch wel) en geen artikelen klaar staan. Toch denk ik dan liever niets dan snel iets in elkaar flansen wat ik eerder dus wel zou doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. AH ECHT! Gefeliciteerd met je newborn! Het zal wel een heerlijk gevoel zijn. VOLOP genieten jij! Bedankt Whitney voor je compliment xxx

   Verwijderen
 13. Je bezoekersaantallen bijhouden is erg belangrijk, maar het moet geen obsessie worden. Ik check ongeveer 1 keer per 2 weken mijn statistieken. Met name om te zien waar mijn bezoekers vandaan komen en welke posts er populair zijn. En daar probeer ik dan met mijn planning voor de volgende maand rekening mee te houden. Dit ontneemt voor mij niet het plezier in het bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is ook voor ieder verschillend. Een artikel zoals deze heeft vooral betrekking op hoe ik het ervaren heb. En idd teveel checken is niet goed! Ik hou het nog steeds bij, maar wel in mindere mate. liefs

   Verwijderen
 14. Heel goed artikel! Nou zijn wij nog klein, dus winacties zitten er bij ons nog niet in haha

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ontzettend leuk en handig artikel! Ik herken heel veel als beginnende blogger

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een goed artikel! Heel erg herkenbaar, dit soort dingen deed ik vorig jaar ook nog, maar nu weet ik wel beter! Leuk dat je dit deelt! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh, puntje 5 maak ik me heel erg schuldig aan. Ik word echt gek van mezelf wat dat betreft. Ondanks dat ik pas twee maanden bezig ben, merk ik dat ik in die twee maanden al een hoop geleerd heb. Fijn artikel! X

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een goed artikel, als beginnende blogger herken ik er ook wel een aantal dingetjes van. Maar gelukkig koop ik (bijna) nooit iets voor mijn blog om te reviewen of in ieder geval dat doe ik niet meer haha ;) Net zoals naar mijn bezoekersaantallen kijken, dat probeer ik ook steeds minder te doen. Werkt gewoon veel ontspannender en inderdaad ik blog voor mijn plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Goed artikel! Dit had ik moeten lezen toen ik begon. Ik kocht ook altijd om te reviewen. Ik vind dat dat ook best mag, maar wel met mate.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een onwijs goed artikel! :) Het is inderdaad niet slim om ineens bijna niks meer te posten. Het kan bezoekers afschrikken. En een winactie blogger worden genoemd is ook niet ideaal haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik struikel over punt 3! Ai ik zag dat er nog een heel schap staat om te reviewen, dus ik mag nu niks meer kopen tot het op is.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wat een fijn & herkenbaar stukje tekst.! de 3 P's vind ik mooi verzonnen ♥ die ga ik onthouden.! xx liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een goed artikel, fijn dat je zulke tips geeft en valkuilen aanstipt. Zelf ben ik redelijk obsessief als het om bezoekersaantallen gaat, dikke onzin want er verandert per dag weinig. Verder inderdaad slim om consistent te zijn, heel goede tip! Ik post zelf om de dag, niet superveel maar ik hou me er wel trouw aan, wat duidelijkheid schept voor lezers, mezelf en PR-bureaus.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Handig artikel om te lezen voor een beginnende blogger als mijzelf!
  Grappig om te lezen hoe je als eerste punt over een duidelijke missie voor je blog begint, ik studeer nota bene HRM en wordt doodgegooid met bedrijfsmissies en toch heb ik er nooit aan gedacht dat dit ook voor mijn blog zou kunnen opgaan. Heeft me zeker aan het denken gezet!

  BeantwoordenVerwijderen